Anketa
Kako ste pronašli naš sajt ?
Putem preporuke
Putem google pretrage
Sa društvenih mreža
Ostalo
Rezultat

Ukoliko tek opremate svoj dom ili imate želju da ga osvežite i dodate mu neke nove akcente, ne morate vijati rasprodaje u salonima nameštaja ili odvajati velike sume novca.


Rešenje je sasvim jednostavno: neki stari komad lako ćete prefarbati uz pomoć boje za drvo i tako mu udahnuti nov život. Ovaj princip ujedno je i prilično popularan, jer su trenutno veoma aktuelni unikatni elementi nameštaja. A ako iskoristite i neku upadljivu nijansu boje za drvo, postižete i efekat akcentovanja prostora.


Odvojite malo slobodnog vremena i krenite u akciju!

Kako do starog nameštaja


Naravno, za početak treba da pronađete stari nameštaj koji ćete redizanirati uz pomoć boje za drvo.
Ukoliko nemate baš ništa što biste mogli da iskoristite, za početak proverite da li Vaši rođaci, komšije i prijatelji imaju neki odbačen komad koji skuplja prašinu u podrumu, na tavanu ili u garaži. Nemojte brinuti zbog prašine ili oštećenja, jer se boje za drvo i nanose tek pošto očistite nameštaj i dobro ga išmirglate.


Druga varijanta jeste da posetite različite portale na kojima se prodaju polovne stvari, gde možete naći i nameštaj po veoma povoljnim cenama. Birajte najpre prodavce u svom gradu, kako biste uštedeli na prevozu.


Postoji i mogućnost odlaska na buvljak ili pijacu, ako je imau Vašem gradu. Na ovakvim mestima često se sasvim iznenada može naleteti na neke interesantne forme nameštaja, koje će postati veoma trendi uz pomoć nove boje za drvo.
A ako već imate element kome ste rešili da udahnete život, tri puta bravo za Vas.


U svakom slučaju, sledeći korak je izbor boje za drvo.

Kako izabrati boje za drvo


Pravu nijansu boje za drvo birajte u skladu sa osvetljenjem u Vašem domu i ostalim bojama koje ste planirali ili se već nalaze u Vašem enterijeru.


Za početak, izabranu nijansu boje za drvo najbolje ćete testirati ako samo jedan deo nameštaja prefarbate (recimo, unutrašnjost vrata), te proverite kako se ista ponaša na veštačkom, odnosno dnevnom svetlu.


Kako biste uštedeli i vreme, a ne samo novac, koje bi Vam prepravke loše izabrane boje za drvo sigurno oduzele, možete postaviti i neki ukrasni predmet u željenom tonu ili samo parče materijala, kako biste proverili kako se uklapa uz ostale boje prostora.


Boje za drvo možete birati po principu iste ili kontrastne nijanse u odnosu na ostale boje prostorije, u zavisnosti od efekta koji želite da postignete.


Kako koristiti boje za drvo


Kako na internetu postoje različiti detaljni tutorijali i video-snimci kako pravilno koristiti boje za drvo, ovde ćemo pomenuti samo najosnovnije korake kojih se morate pridržavati kako biste bili sigurni da će Vaš posao, odnosno Uradi-sam projekat, biti uspešan.


Kada proverite željenu nijansu boje za drvo na svetlosti i u skladu sa ostalim bojama, svoj nameštaj najšre dobro očistite vlažnom krpom, a zatim ga išmirglajte. Nakon toga, morate naneti prajmer ili podlogu, koji takođe prodaju radnje gde ćete birati i boje za drvo.


Nakon toga, željena nijansa boje za drvo nanosi se u jednom tankom, a zatim drugom debljem sloju. Eventualne kapljice sanirajte šmirglom i budite strpljivi – sačekajte da se sve dobro osuši, kako ne biste morali da ponavljate proces.